L8

Som en sommarstuga
 
Pju! Varmt och soligt, inte ett regnmoln så långt ögat kan nå. Kanske dumt att klaga, men som husägare med egen brunn har det gett upphov till anpassning. Vattennivån i vår egna brunn är väldigt låg, vilket innebär att det gäller att vara rädd som dropparna som kommer ur kranen. Som tur är finns det några knep som kan sättas in som att underlätta vardagen något.
 
I ladan på gården står en vattenpump som tar vatten från en vattenränna en bit från huset. Detta vatten används normalt till att vattna blommor, men denna sommar har den även fått aggera dusch!
  
 
Kanske lite primitivt kan tänka, men faktum är att jag har längtat efter detta! Inte att vi ska ha dåligt med vatten alltså, utan att få använda vår utomhusdusch. Sen vi flyttade in i huset har jag sneglat på duschanordningen och varit sugen på att testa, men inte fått tummen ur. Men nu äntligen! 
 
Jag håller med om att vattnet inte är det renaste, men för att bara skölja av sig efter en dags arbete ute på gården är den perfekt. Tvätta håret och så har fått göras på annat håll, men att bara skölja av sig med tvål har den dugit aldelses utmärkt till. 
 
Vi har även fått införskaffa en vattendunk att ha på diskbänken till det dagliga diskbehovet. 
 
 
En anledning till vattenbristen hos oss är förutom det varma vädret, vår brunn. För två sommrar sedan installerade vi en ny vattenreningsanläggning samt bytte brunn. Vi bytte från den nyare borrade brunnen till den äldre, grävda och grundare brunnen. Vi hade alltså tillgång till två brunnar när vi flyttade till huset. Bytet gjordes för att grundvattnet i den borrade brunnen var väldigt dåligt och började fräta sönder vattenledningarna för oss. Så för att inte köpa på oss ett monster till vattenreningsanläggning valde vi att byta till den grävda brunnen. 
 
Vårt hus har förvandlats från ett året-runt-boende till en sommarstuga. Vilket för en del kanske känns lite främmande i och med dagens bekvämligheter. Men jag tycker att det är en bra tankeställare. Även om vi har väldigt gott om vatten i Sverige så är det en ändlig resurs. På många håll i vår värld är människor på flykt för att de inte har tillgång till rent vatten. Vi bör inte ta detta som en resurs som som slösas med i onödan. Jag kan ibland bli lite irriterad på när fint dricksvatten används till att vattna gräsmattan, en enligt mig onödig användning. Rent vatten är något vi måste vara rädda om.