L8

Hasa lagg
 
Om precis en månad idag är det dags igen. Jag och Herr Wasa ska göra upp om vem som är den mest tjockhuvade. Så för att bättra på min odds var vi i helgen iväg till Säfsen. Snö fanns det, men tyvärr inte i överflöd så en del av spåren var det bäst att hålla sig ifrån för att inte få allt för många repor i belagen. Men två spår, det enda på 7,2 km och det andra på 5,3km var väldigt fina. Spåret på 7km var ypperligt då det innehöll både uppförs och nedförslutor, bra övning inför vasan.  
 
I veckan innan hade jag investerat i ett par nya skidor så detta var ett ypperligt tillfälle att testa. Fredagen spenderades dock på de gamla skidorna medan de nya fick sig en omgång glidvalla, men lördagen och söndagen fick jag öva in mig på de nya. 
 
I början av säsongen kände jag mig verkligen som Bambi på hal is, inget gick egentligen som jag tyckte att det borde göra. Jag fick inte med mig någon fart i stakningen och då jag testade på diagonalåkning gick det mer bak än fram. Men under helgen har tekniken äntligen börjat komma tillbaka och jag har kunnat åka riktigt snabbt. Sambon loggade våra åkturer och vi lyckades komma under 5min/km i genomsnitt på milen! Och det mest överraskande var att jag inte behövde ta i så himla mycket, det kändes uthålligt. Tidigare har jag åkt på 7-8min/km så det kändes vekligen som att gjort ett stort framsteg! Kronan på verket var att jag kunde åka ifrån Sambon och det har aldrig hänt tidigare.  
 
 
 
Totalt skrapade vi ihop 5,5 mil under helgen vilket kändes helt okej. Nu återstår det bara att knapra ihop ytterligare mil på hemmaplan. Som synd är har det varit plusgrader i veckan så mycket har smält bort. Men idag singlade snöflingorna från himlen igen, hoppas verkligen att det får stanna!
 
 
Detox
 
Varför frångå tradition, 100-dagars utmaningen är igång! Men denna gång kommer det dock bara bli 82 dagar. Fram till påsk är det big no-no till godis, läsk, kakor, chips och alkohol. Alltså de självklara källorna till socker samt sprit. Det jag kommer göra annorlunda detta år är att efterrätt/fika är tillåtet då jag blir bortbjuden och det känns oartigt att tacka nej.
 
 
På sätt och vi har jag längtat till att sätta igång med utmaningen, efter en stund brukar kroppen kännas helt annan och på något vis lättare. Även om det är väldigt gott med sötsaker så är det också väldigt skönt då det fasats ut. 
 
 
Jag är taggad! Även om jag vet att det tidvis är påfrestande och motigt så vet jag att det blir bättre sen. Men vid de svaga tillfällena går det alltid att ta en frukt eller en näve nötter. 
 
 
Det har nu passerat 11 dagar och jag känner mig fortfarande sötsugen från och till. Men med träning och jobb på schemat så har det ändå varit lätt att tänka på annat. Får se hur det bli till veckan då det är "ledig"-vecka som gäller, dvs inget jobb utan bara fri tid.
 
 
 
 
Kyla!
 
Snön har äntligen kommit och kylan lika så! Termometern visade -20C på morgonen. Kallt säger vissa, äntligen säger jag. Som jag har väntat på snö och minusgrader. Det var med hoppande fötter som jag tog mig ut för att skotta uppfarten. Barnsligt glad kan kanske vara ett mer passande ord. Alla årstider har sina fördelar och är väldigt vackra, men min favorit är ändå den kalla vintern. Allt är lungt, fridfullt och fantastiskt vackert.
 
 
I Mårtsbo verkar det ha kommit lite mer snö än in mot stan och betydligt mer jämfört med Falun som vi hälsade på igår.
 
 
Älskar mitt Mårtsbo!
 
 
För att hålla värmen denna kalla dag har det eldats flitigt i vedspisen i köket. Dagens lunch fick faktiskt tilllagas på denne, dock behöver jag öva mig på att koka ris på spisen eftersom det var svårt att få till värmen. På kvällen har jag även tänt i insatsen i vardagsrummet. Båda räcker utmärkt för att hålla värmen och varken radiatorer eller värmepump har varit på.