L8

Skottdag
I dag är dagen då kvinnorna för i världen fick ta sitt öde i egna händer, de fick nämligen fria till den man de ville gifta sig med. Under resten av året var det mannens uppgift att fria till damen och visserligen kunde detta uppmuntras av kvinnan, men det var ändå mannen som gick göra slag i sak. 
Just det här med frierier var en ganska omtalad sak då jag gick på Sätergläntan. Förr, i bondesamhället, var det ganska svårt att få kontakt med en partner. Familjerna levde inte i städer utan på sin gård och en av de få anledningarna till att lämna gården var för att gå till kyrkan. Om du var ungmö var du tilldelad att ta boskapet till fäbon över sommarnen och behövde då inte gå till kyrkan. Så tillfällena då ynglingar i trakten fick träffa flickor var ganska få. Så då en man såg en kvinna han trodde skulle bli ett bra kap gav han henne en friargåva. Detta var ett föremål som flickan, om hon tog emot den, visade att det fanns intresse. Om hon inte tog den var det bara för mannen att leta efter en ny flicka.
Friargåvan var ofta något som mannen lagt ned sin hantverksskicklighet i och som visade att han var händig och bra att ha på gården. Många gjorde skedar som var rikligt utsmyckade och mycket vackra. Skeden placerades sedan i mannens bröstficka och på så sätt kunde flickorna se hur duktig har var. Men det gjordes även föremål som flickorna hade mer nytta av, så som rockhuvuden eller hjälpmedel för att bereda lin.
Mycket tänkvärt då vi ser till dagen friande....
Inskickat
Nu har jag gått och dragit på den där rapporten aldeles för länge så igår skickade jag in en (förhoppningsvis) klar version till ämnesgranskaren. Hoppas det går vägen! Idag blir det en sväng till Å för att se om resultatet på min tenta kommit ut. Jag håller tummen och hoppas att det ska bli ett positivt resultat...
För övrigt idag blir det till att packa. Ikväll kommer V & A och hämtar upp mig för avfärd mot skidläger! Ska bli riktigt skoj att få några mil till i benen innan det stora loppet.
Hemma igen!
Hemkommen efter en visit i 08-land. Åkte dit i söndags för att hälsa på min kära Morfar och stannade tills tisdag. På måndagen blev jag bjuden på lunch av moster och morfar på Östermalmshallen. Det var ett riktigt flådigt ställe och min moster trivdes (många kändisar i omlopp ;P). Såg senare att stället fått en michelin (?) stjärna sedan 2007, Kungligt!
Jag fick forell från Älvdalen på min tallrik, som var mycket god! Serverades med färskpotatis och hovmästarsås kryddad med apelsin och peppar... Det smälte i munnen :)
Hemma hos morfar är det korsord som gäller, för hela slanten! Han har många hyllor fyllda med lexikon, synonym ordböcker och uppslagsverk. Det är ren ut sagt en gedigen samling han har.
Sedan i sommras är jag ägare av en smartphone med tillhörande internet. När morfar således frågade mig om något ord sa jag först att jag inte visste, men kunde ta reda på det. Några klick på telefonen och han fick några passande ord. När jag sedan skulle åka hem på tisdagen var han nästan lite beroende av internet sökandet och jag fick flera gånger frågan:
- Kan inte du slå det där på datorn?
Tror morfar kommer bli en riktig nörd ;P Så medan morfar löste korsord satt jag och stickade. Jag hittade ett möster som jag ville testa och på tisdagen var jag klar med min fösta vante!
Det är en tumvante av storlek stor, så jag tror att det blir en omgång i tvätten för att krympa den något.
Nu blir det att göra en likadan till E, men han ville ha vit och blå :)